Tips voor het opzetten van je netwerk

Een groot netwerk opbouwen is erg belangrijk als je succesvol wilt zijn met je bedrijf of onderneming. Een uitgebreid netwerk met veel klanten zorgt namelijk automatisch voor een soort sneeuwbaleffect; meer klanten! Het opbouwen van dit netwerk kost echter wel wat tijd en moeite, je zult niet direct 100 klanten in je netwerk hebben. Lees hier meer over face-to-face netwerken.

Laat je gezicht zien

Om een netwerk op te bouwen is het heel belangrijk dat je jezelf durft te laten zien. Mensen moeten weten wie jij bent en waar je met je bedrijf voor staat. Een goede manier om hiermee te beginnen is naar verschillende conferenties, netwerkavonden en bedrijfsavonden te komen. Dit kan bijvoorbeeld bij je sportclub, vroegere werkgever of bij een groot evenement. Het is verstandig om hier te beginnen, omdat er wellicht al enkele mensen zijn die je kent. Bekenden zullen sneller van jouw diensten of producten gebruik maken, of hierover praten met andere mensen. En we weten allemaal dat een goed begin het halve werk is!

Goed netwerken op gelegenheden zoals deze is erg belangrijk. Neem veel visitekaartjes mee!

Tips voor netwerken

Ben je niet zo goed in het houden van een verkooppraatje? Of ben je misschien verlegen in een grote groep? Dan heb je wellicht wat aan de volgende tips voor het netwerken.

  • Kom voorbereid! Een netwerkavond is een zakelijke gelegenheid. Het is dus belangrijk dat je op tijd en goed verzorgd de zaal binnengaat.
  • Ben je soms nog verlegen? Zoek dan iemand uit waar je je op het eerste gezicht op je gemak bij voelt. Dit zorgt dat de conversaties veel soepeler verlopen.
  • Neem altijd alle informatie mee waar mensen wat aan kunnen hebben, zoals visitekaartjes, flyers en een mobiel met internet.
  • Let op je lichaamstaal. Een rechte rug getuigt van zelfverzekerdheid. Wees ook niet bang om je handen te gebruiken, dit komt veel natuurlijker over tijdens het praten.
  • Voorkom een te directe benadering. In plaats van aan iemand te vragen wat voor werk hij of zij doet, kun je beter een vraag stellen als: “Waar ben je afgelopen week mee bezig geweest?” Dit maakt het gesprek veel natuurlijker en je kunt punten aanstippen waar jij met jouw bedrijf bij kunt helpen. Kom ook niet aanlopen alsof je een wandelende reclame bent, maar stel je behulpzaam op: jij kunt de ander helpen!
  • Wees enthousiast en zelfverzekerd. Voordat je mensen ervan kunt overtuigen dat jouw bedrijf het beste in zijn soort is, moet je daar eerst zelf van overtuigd zijn! Weet dus wat je kwaliteiten zijn en schroom niet een beetje te overdrijven (maar nooit liegen!).
  • Onderhoud het contact zowel op als na de avond. Vraag om een vervolggesprek (wie weet hebben mensen hier helemaal geen zin in!) en onderhoud zelf het contact na de avond. We kennen allemaal vast mensen die op een netwerkavond zeiden interesse te hebben en vervolgens nooit meer van zich hebben laten horen.

Het voordeel van een goed netwerk

Het grote voordeel van een netwerk is dat deze alleen maar groter kan worden! Klanten die goede ervaringen met jou hebben zullen hun mening met anderen delen. Dit kan op allerlei manieren; via sociale media, mond-tot-mondreclame of bij andere gelegenheden. De relatie met je netwerk goed onderhouden is zeer belangrijk. Mensen bij je houden is immers net zo belangrijk als mensen ronselen! Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij het opzetten van een netwerk. Suggesties, opmerkingen of vragen? Laat gerust een reactie achter!